Търсене в този блог

вторник, 24 септември 2019 г.

12 промени в тялото под стрес (с видео)



















Какви промени предизвиква адреналина или алармената система в тялото?

Тялото се приготвя за "битка или бягство" при активно справяне с проблема или "замръзва" при пасивно "справяне" със ситуацията.

Това зависи от психофизиологичния  стрес профил на човека - тип нервна система, реактивност, капацитет, устойчивост, сила на реакциите, възстановителни способности и др.

Но стрес реакциите са напълно естествени и нормални защитни механизми на тялото, изработени и затвърдени в еволюцията, въпреки това са индивидуални за всеки човек.

Когато обаче тези промени продължат с часове и дни се превръщат в по-силни и по-продължителни състояния на тялото, те се превръщат в навици, безсъзнателни навици.
С времето тези силни продължителни реакции се предизвикват от все по-слаби и нищожни стимули, ситуации, конфликти, включително и от отделни думи и хора.

Естествените стрес реакции се превръщат в хронични състояния, които познаваме като нежелани симптоми - високо кръвно, аритмии, главоболие, тревожност, паник атаки, раздразнителност, коремна и мускулна болка, запек, диария, висока кръвна захар, автоимунни реакции, алергии и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар