Търсене в този блог

събота, 21 септември 2019 г.

Без медикаменти и хранителни добавки срещу синдром на раздразнено черво


Интервю с д-р Стоян Везенков (24 юни 2015 г.)

Стоян Везенков е доктор по невробиология от Георг-Август Университет, Гьотинген, ФР Германия, биофийдбек и ЕЕГ неврофийдбек терапевт, ерготерапевт от РУ "Ангел Кънчев", доцент по приложна неврофизиология към ЮЗУ "Неофит Рилски" (2014-2019), декан на Факултет Обществено здраве, здравни грижи и спорт към ЮЗУ (2017-2019).
Автор е на книги и статии в областта на приложната неврофизиология, биологичната обратна връзка (биофийдбек и неврофийдбек), водил е лекции, обучения и семинари в страната и в чужбина.

- Д-р Везенков, какво представлява раздразненото черво и често страдание ли е?

- Това състояние е изключително често и засяга един на 10 човека. Синдромът на раздразненото дебело черво е хронично заболяване. То протича с разнообразни коремни оплаквания – болка, дискомфорт, диария и/или запек. При всеки е различно. Най-често оплакванията идват след хранене, както и в напрегнати стресови ситуации. Дължи се на нарушена функцията на перисталтиката на дебелото черво, а не на неговата анатомична структура. Затова всички медицински изследвания – кръвни, образни, ендоскопски не показват отклонения. Човек обаче страда.

- Болката непрекъснати ли е?

- Характерно е редуването на „добри и лоши дни“. В добрите всичко е наред и няма никакви симптоми. В лошите - оплакванията са силно  изявени и  нарушават ежедневието.  Те стават причина за закъснение или отсъствие от работа, избягване на определени ситуации като пътуване  и други социални активности. Заболяването не е животозастрашаващо - не повишава риска от рак или възпаление, но значително влошава качеството на живот.

- Мъже или жени са по-засегнати от синдрома?

- Заболяването може да засегне всеки, независимо от пол и възраст. Обикновено се наблюдава при хора, подложени на високи изискванията и стрес в ежедневието и работата или училището.

- Като че ли не се знае много за това заболявани, въпреки че е така често. Защо?

- За съжаление, голяма част от лекарите не са запознати с това заболяване и често го подценяват или поставят други диагнози като хроничен колит, спастично черво, хроничен гастрит, вегетативно-съдова дистония. Самите пациенти не знаят точната диагноза, състоянието постепенно се влошава и те продължават да страдат. Обикалянето по лекари, без постигане на подобрение, е обичаен феномен.

- А вие как поставяте диагнозата?

- Аз не поставям диагноза. Работя с гастроентеролог, запознат със заболяването, който цялостно преглежда пациентите и слага диагноза. След това пациентите могат да изберат медикаментозно или немедикаментозно лечение. Биологичната обратна връзка (биофийдбек методите) се препоръчва при тежки форми, неповлияващи се от лекарства, диета и други общи мерки. В края на 2013 г, в престижно научно списание излезе статия, доказваща положителен и траен ефект след кратка биофийдбек терапия при пациенти с раздразнено дебело черво. В Центъра за приложни невронауки успешното повлияване на синдрома се превърна в рутинна практика.

- Какво представлява биофийдбек методът?

- В превод биофийдбек означава биологична обратна връзка. Основната цел на този подход е да се постигне баланс в автономните процеси като например артериално налягане, пулс, перисталтика. Под напрежение човек реагира спонтанно по два начина - с бурна активация на физиологичните процеси или с тяхното потискане. При синдром на раздразненото черво нарушената перисталтика причинява спазми на червото или диария, които съзнателно не могат да бъдат контролирани. Възстановяването на баланса спира оплакванията, а това се постига чрез биофийдбек тренинг.

- Какво включва този тренинг?

- Използват се сензори, които измерват различни сигнали от тялото и те се визуализират на монитор. По този начин се дава обратна връзка за състоянието на организма в конкретния момент на покой или стрес. Получената информация е предпоставка за изграждане на инструментални рефлекси, чрез които перисталтиката се балансира. Това е директно насочено срещу функционалния механизъм на възникване на оплакванията при раздразнено черво. Спирането на патологичния механизъм води до спиране на оплакванията. Интересно е да се отбележи, че методът повлиява и двете крайности – както лениви, така и свръхактивни черва, защото крайната цел е възстановяване на баланса. Премахването на затвърдените във времето порочни кръгове води до траен ефект.

- Какви са предимствата и недостатъците на биофийдбек метода?

- На първо място биофийдбекът няма никакви странични ефекти, за разлика от медикаментите. Подходящ е за лица на всякаква възраст и ефектът е видим незабавно. Липсва „кабинетният ефект“ – т.е. новите умения лесно се пренасят в реалния живот. Необходими са само 5 до 10 терапевтични сесии, в които терапевтът прилага индивидуални упражнения, насочени към симптомите на конкретния човек и характерните особености на протичане при него. Методът е строго индивидуализиран като крайната цел се постига по различен начин при всеки.

- За кого е подходящ е този метод?

- Всички пациенти със синдром на раздразненото черво, независимо от продължителността на водещото оплакване - коремна болка, диария или запек, биха имали полза от този метод. Необходимо е обаче първоначално поставяне на точна диагноза и постоянно наблюдение от лекар-специалист, за да има траен ефект.

- Скъпо ли е това лечение?

- Броят на терапевтичните сесии варира от 5 до 20 или около 1-3 месеца в зависимост от индивидуалните особености, тежестта и продължителността на оплакванията. Цената е значително по-ниска от разходите за симптоматични лекарства, пробиотици, хранителни добавки и  други „алтернативи” за същия период от време. Методът е научно доказан в световен мащаб и дава гарантиран резултат.

Повече информация може да се намери на сайта на Центъра за приложни невронауки.

Източник: novinar.bg

1 коментар: