Търсене в този блог

четвъртък, 10 октомври 2019 г.

Думите влияят на тяло, не само описват света


С развитието на езика, на Човека му беше дадена възможност да описва света и себе си. Страхотно, сега Човека може да описва много точно всичко, което се случва в света и да комуникира ефективно с останалите. Е, не съвсем. Думите не служат само за ОПИСАНИЕ на нашите възприятия за света, те ги ПОВЛИЯВАТ.
Малко хора знаят, че думите се обработват на различни места в кората на мозъка в зависимост от тяхното значение. Например, думата "син" се обработва на две различни места, на едно, ако се вложи значението на дете и на друго, ако се вложи значението й на цвят... 
Думите със социално значение можем да ги намерим в дясното полукълбо на границата между слепоочния, тилния и таменния дял на кората. В едни зони се обработват значенията на чутите думи при разговор, в други зони - когато изговаряме същите тези думи. Вече са съставени т.нар. семантични карти за доста значения на думи. (виж схемата) Ако чуете някой да говори за „говорен център“, не го обвинявайте, че не познава мозъка, просто е спрял да чете преди 30 години.
В мозъка всичко се разпада на съставните му части, не само характеристиките на обекта, който виждаме пред очите си, но и на идеята, която току що сме попаднали в интересна статия. Чуждите мисли ги раздробяваме на съставните им части, свеждаме ги до познати мисли, слагаме им наши "етикети" - думи и ги превръщаме в собствени. Така градим своите възгледи и концепции и така сътворяваме собствения си свят, напълно реален за нас, но често доста различен, напонятен за околните, понякога доста враждебен за другите, а в други случаи носещ им спокойствие и хармония.
Има една друга система в нашето тяло, което прави подобно нещо, смила чуждите частици и ги превръща в познати собствени, които след това ще изградят собственото ни тяло - храносмилателната система. Логическото мислене и езика има нещо много общо с храносмилането.
Може би затова, когато умът ни започне много да "дроби" , когато сме под стрес, усвояваме едни хранителни вещества, в сравнение с моментите на покой и в приятна компания. Когато умът обича да етикетира или генерализира или при наличие на съмнения или „черни“ мисли, които се повтарят непрекъснато, често страда стомаха и червата, най-малкото страда тяхната перисталтика и или се „разстройваме“, или се „запичаме“.
Думите влияят на тялото, не само описват света и самите нас...

Няма коментари:

Публикуване на коментар