Търсене в този блог

четвъртък, 3 октомври 2019 г.

Танците могат да обърнат процесите на стареене в мозъка по-добре от фитнеса и йога


Може би е време за нова двигателна култура и преразглеждане на доста митове в областта на физическото възпитание. Да, физическите упражнения са полезни, безспорен факт, но кои, за какво и кого са въпроси, които предстоят да бъдат изяснени от науката. Ето първи стъпки в тази насока.


Ново изследване, публикувано в списанието Frontiers in Human Neuroscience, показва, че възрастните хора, които редовно практикуват физически упражнения могат да обърнат признаците на стареене в мозъка и танцуването е имало най-значим ефект.


„Физическите упражнения показват ползотворен ефект в забавянето или дори обръщането на процесите на стареене по отношение на умствения и физическия капацитет на мозъка.“, споделя д-р Катрин Реефелд, ръководител на научното изследване, проведено в Германския център за невродегенеративни разстройства в Магдебург, Германия. „В това изследване ние показваме, че две различни физически активности (танцуване и физическа издръжливост) активират зоните, чиято активност намалява с възрастта. Но сравнени помежду си, само танците водят до забележими поведенчески промени в смисъла на по-добър баланс.“

Доброволци на средна възраст 68 са взели участие в експеримента, като са се включили или в групата с 18 месечен, веднъж седмично, курс по танци или в групата с упражнения за издръжливост, стречинг и гъвкавост със същата интензивност. И двете групи показват повишена активност в хипокампуса, който е свързан със стареенето, но и с паметта и ученето, както и поддържането на общия баланс на човека.

В по-ранни изследвания е било доказано, че физическите упражнения спират или обръщат процесите на стареене, то до този момент не е било ясно кои физически упражнения са с по-благоприятно въздействие от други и на какво в мозъка.
Повечето програми за физически упражнения и фитнес са рутинни и включват еднообразни повтарящи се действия всяка седмица, докато в групата по танци, всяка седмица се е взимало ново движение. Д-р Реефелд пояснява, че в групата по танци всяка седмица са преодолявали рутината с все нови и нови жанрове танци – джаз, латино, бални, народни и др. Стъпки, движения с ръце, хореография, темпо и ритъм са се сменяли всяка втора седмица, за да ги поддържат непрекъснато в процес на учене. Най-голямото предизвикателство е било да възпроизведат наученото преди повече от месец под времеви натиск и без помощ от инструкторите.

Точно това непрекъснато учене на нови движения се смята за ключов момент в огромната разлика, която се получила при танцовата група в сравнение с групата практикуваща рутинния фитнес и еднообразно повтарящи се физически упражнения.

Разнообразните леки физически движения на цялото тяло, ръце и крака, в различно темпо и ритъм могат да обърнат процесите на стареене, съответно на заболяване и да започнат да подмладяват тялото, съответно да го поддържат здраво и балансирано.

Колкото и да е сложна системата за физически упражнения като фитнес, стречинг и йога, когато тя се превърне в рутина и непрекъснато повтаряне на едно и също, рязко пада нейната ефективност върху цялостния баланс на тялото. Може би не случайно йога инструктури или хора с дългогодишна практика с йога посещават Центъра с оформени вегетативни дизфункции – сърцебиене, аритмии, коремни болки и др.

Големият въпрос за съвременния човек с безкрайното разнообразие от възможности остава какви физически упражнения за кого са най-ефективни и здравословни?

В Центъра от няколко месеца се разработва цялостна програма за ритмични физически упражнения, съобразени с индивидуалните физиологични показатели на даден човек. Измерват се ефектите от физическите упражнения върху автономната (вегетативната) нервна система (с непрекъсната биологична обратна връзка, биофийдбек) и се разработва за всеки човек отделно. След като има четири типа нервна система, логично е да има поне четири типа физически упражнения, събразени с тях.

Нашето мнение е, че без биологична обратна връзка, човек на сляпо изпробва различни варианти на физическа активност, те имат първоначален ползотворен ефект, съвсем естествено, но след години може да се окаже неефективно, дори вредно практикуването им за някои вегетативни или мозъчни функции за конкретния човек.

Нова двигателна култура е необходима в контекста на поддържане на собствения си баланс, баланс между тяло, емоции, когниция, поведение и взаимоотношения с околните.

Стоян Везенков 

Няма коментари:

Публикуване на коментар