Търсене в този блог

сряда, 2 октомври 2019 г.

Сами постигаме здраве чрез начина си на живот


Кой е най-рисковия фактор за здравето на всеки човек? 

Ако зададем по друг начин въпроса ще звучи така: От какво зависи най-много здравето ни?

Наред с генетичните фактори, медицинско обслужване, околната среда най-значимия фактор за здравето се оказва "начина на живот" - около 50% като относителен дял от всички останали, които заедно сумирани достигат тези проценти.

Не "лошото" състояние на  здравна система или неразбориите в институции и държава, а нашия собствен начин на живот всеки ден.

Начинът на живот е доста обширно понятие, но включва ежедневните дейности и това какво правим всеки ден - как се храним, как спим, как се движим, как си почиваме, как общуваме с околните, какво семейство имаме, какви са взаимоотношенията ни с половинката, с родителите, с децата ни, каква работа упражняваме, какви са отношенията с колегите, как възприемаме себе си, живота и света, каква подкрепа имаме и каква даваме на околните, с благодарност ли вършим всичко или с отегчение и разочарование, какви цели си поставяме и колко успешни сме в постигането им, какви развлечения си позволяваме, колко сме отговорни към кого и какво и най-вече как упражняваме тази отговорност, с какви средства, методи и крайни резултати.
Списъкът е безкраен и може да бъде разширен практически до всеки детайл от това, как протича всеки един обикновен наш ден - нашите привички, навици, ценности, поведение, отношения.

Ако здравето ни зависи в най-голяма степен от начина ни на живот, което е доказан научен факт, то тогава кое определя в най-голяма степен начина ни живот?
Разбира се, че възпитанието и образованието! Или по-просто казано, каквото научим като способности, знания и компетентности в нашия индивидуален живот, такъв ще бъде и здравословния ни статус. Ние сами сме отговорни за собственото си здраве и сме длъжни, всеки човек е длъжен да узнае и разбере кое го разболява и кое го поддържа здрав, като променя начина си на живот.

Здравеопазването започва с образованието и възпитанието от момента на зачеването!
Да преминем към обучение и превенция и да намалим до минимум терапията и лечението! Един долар вложен в превенция, спестява 17 долара за лечение на заболяване!

Всичко се учи в живота. Ако имаш нездравословни навици, в рамките на три месеца можеш да ги замениш с нови. Каквито и да са вредните навици могат да бъдат променени.

В нашата работа в Центъра за приложни невронауки дори променяме вегетативни (автономни) модели на тялото (с биологична обратна връзка), които водят до изчерпване и поява на различни оплаквания и симптоми. Щом като можем да променяме и най-дълбоките бъзсъзнателни процеси в себе си, какво остава за емоционалните си реакции, начини на общуване и възприемане на околните, мисли и поведение. 

Всичко се учи, отучва и приучва!

Да вземем отговорността за собственото си здраве в наши ръце, тоест постоянно да се учим, всеки ден, докато дишаме!


Стоян Везенков

Няма коментари:

Публикуване на коментар